Ronald Schoonveld

Zanger/gitarist Ronald Schoonveld (1969, Assen), werkzaam als rijksambtenaar bij het Ministerie van Economische Zaken, woont bijna z'n hele leven al in Zuidlaren. In z'n jeugdjaren had hij een sterke voorkeur voor 'oude' muziek uit de jaren 50 en 60.

Vanaf z'n zestiende speelt hij gitaar en met niet meer dan wat basale kennis van akkoorden en vingerzettingen kwam hij begin 1990 terecht in de Zuidlaarder bluesband Night Blues. Toen ging het snel.

Hij raakte verslingerd aan de blues en werd in de loop van de tijd de leadgitarist van deze succesvolle band die tot 1995 bestond. Night Blues was ondertussen ook de vaste begeleidingsband geworden van de regionale bluesheld B.J. Hegen.
Na enkele wisselingen in de samenstelling ging Night Blues met B.J. Hegen vanaf 1996 verder als de B.J. Hegen Bluesband met onder andere Ronald als gitarist, mondharmonicaspeler Steven Elings en drummer Karstjan Kremer. Deze formatie bracht 3 CD's uit en had tot 2008 veel succes.

Ronald was ondertussen in 2000 als zanger/gitarist ook toegetreden tot de Groningse bluesband de BluesBlasters. Met deze band is hij eind 2014 gestopt. Na het stoppen van de B.J. Hegen Bluesband richtte Ronald in 2009 een nieuwe band op: Kid Harpin and The Rollers met onder het andere het jonge bluestalent Thomas van de Berg.

Deze band hield het eind 2012 voor gezien en werd gevolgd door The Mississippi Kings! Een band waarin Ronald z'n liefde voor de klassieke blues tot volle wasdom wil brengen. Niet verbazingwekkend met blueskenner en -purist B.J. Hegen als z'n belangrijkste leermeester en inspiratiebron. Z'n voorbeelden zijn teveel op te noemen, maar sleutelwoorden bij z'n favoriete muziek zijn authentiek, integer, intens en beleving.