Steven Elings

Mondharmonicaspeler Steven Elings (1951, Groningen), als zzp'er maakt hij staaltekeningen en audioproducties,  is vanaf z'n jongste jaren al verslingerd aan muziek en in het bijzonder de blues.

Ooit lag Steven meer dan een jaar met een vervelende ziekte op bed. Tijd genoeg om met de mondharmonica te beginnen. Les kon je toen niet krijgen en internet was er nog niet. Kortom, hij moest het wiel zelf uitvinden. Het verkrijgen van een mooie en bijzondere "sound" is zeker niet eenvoudig, maar daar is hij uiteindelijk wel in geslaagd.

Steven speelde vanaf eind jaren 70 in een Groningse bluesband met waarschijnlijk één van de langste bandnamen ooit: Big Domela's Doodah Blues and Rock'n Roll Company. Halverwege de jaren 80 was hij oprichter van de Lifeboat Bluesband, een Groningse bluesband die tot 2000 heeft bestaan. De Lifeboat Bluesband is, na wat wisselingen, verder gegaan als de BluesBlasters. Met deze band is hij eind 2014 gestopt.

Eind jaren 80 heeft Steven ook een tijd deel uitgemaakt van de B.J. Hegen Bluesband, in een periode dat deze band drie keer per week optrad door heel Nederland. Eind jaren 90 trad Steven opnieuw toe tot de B.J. Hegen Bluesband. Deze formatie heeft tot 2008 bestaan.

Daarna heeft Steven nog een jaar gespeeld in de Hayfield Bluesband en vanaf 2013 is hij actief in The Mississippi Kings. Hij heeft ook gespeeld met Amerikaanse bluesartiesten: Joe Hughes, Louisiana Red, James Campbell en Eddie C. Campbell.

Tot zijn favorieten behoren onder meer Sonny Boy Williamson II, Elmore James, Frank Frost en Arthur Williams.

Het bluesblad BLOCK schreef:
"Steven Elings (hca) bespeelt zijn instrument in een niet voor de hand liggende stijl. Hij laat de Little en Big Walters of Sonny Boy voor wat ze zijn. Hij zoekt het meer in de richting van country blues, maar dan wel tintel fris. Ook het repertoire is met zorg gekozen".